Mareld

mareldMareld är tredje delen i Camilla och Viveca Stens kritikerhyllade rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och bäddar för sträckläsning.

Tuva tränar på sina magiska förmågor och brottas med saknaden efter bästa vännen Rasmus som flyttat in tillbaka till stan, men vardagen skakas om när en Waxholmsbåt oförklarligt fryser fast i isen under en av sina turer och alla ombord försvinner. Det talas det om det som en fruktansvärd olycka. Tuva är inte lika säker. Kan det vara magiska krafter inblandade?

Samtidigt sprider Marelden sitt sken över skärgården, ett ont omen enligt de gamla på öarna. Farliga tider väntar.

När Tuva får veta att Waxholmsolyckan är Sjöråets verk, hennes blodsoffer för att skaffa sig mer makt, inser hon att hämnden Sjörået ruvat på kommer att bli större än någon kunnat ana. Innan vintersolståndet - när magin är som starkast - måste Tuva hitta ett sätt att stoppa henne från att sätta sina planer i verket.

Men offret Tuva måste göra den här gången är nästan mer än hon kan uthärda ...

Recensioner Mareld

"Mareld - Det perfekta slutet för Djupgraven och Sjörök - och en svensk The Shape of Water med förtrollande diskbänksfantasy!

Djupgraven, Sjörök, Mareld.

Det är nu det gäller!

Det här är det verkliga eldprovet för Tuva, och som vi har längtat efter den här boken!

Mareld är den tredje delen i Camilla och Viveca Stens kritikerrosade serie, som är en blandning av diskbänksfantasy, romance, rysare och coming-ofage-story.

Tuva är en helt underbar hjältinna som man förälskat sig i, sida efter sida, kapitel efter kapitel, bok efter bok. Bara en sån sak som en kantig och mänsklig hjältinna som INTE genomgår en makeover!

Det finns så många otroligt bra scener i Mareld, men en av de allra bästa är där Tuva äntligen inser att hon inte är ensam. Hon har vänner, familj, allierade, folk som vill hjälpa henne ... bara hon låter dem.

Det är där som storyn vänder, det är där som peripetin i berättelsen ligger. Det är där som Tuva blir "vuxen", när hon inser att hon inte är en ensam ö i havet, utan förbunden med det stora hela (för att fritt parafrasera poeten John Donne).

Du kan inte rädda världen själv, det är inget fel att ta emot hjälp, det gör dig så mycket starkare.

Sedan är så klart Mareld inte bara eftertänksam och filosofisk, den är också grymt spännande, från början till slut, och den har den bästa och starkaste början jag läst på mycket, mycket länge, och även det bästa slutet. Det är bitterljuvt, sorgligt, hoppfullt ... Så många känslor blandas på en och samma gång!

Inledningen är något av en chock, inte alls vad man väntat sig, under prologen inträffar en stor fartygskatastrof, och man har tappat andan under läsningen innan man ens är framme vid kapitel ett för att träffa Tuva och hennes vänner igen.

Jag gissar att slutet kommer att bli en vattendelare för fansen som har följt Tuva genom bokserien, man lever länge med en karaktär och fantiserar om det slut man hoppas att hon kommer att få ... Skulle det varit lyckligare? Mer tragiskt? Mer definitivt? Mindre sorgligt? Alla kommer att tycka till.

I min bok är det här det perfekta slutet. En seger som inte känns som en seger, ett hopp för framtiden och en uppmaning att fånga nuet och verkligen göra någonting --- även om du inte är Tuva och inte har magiska superkrafter.

Efter att ha sträckläst boken måste man helt enkelt komma upp till ytan, ta paus, andas --- och sedan dyka i igen. Och sträckläsa. Djupgraven, Sjörök, Mareld. För att få hänga med Tuva än en gång, och se hur hon växer och blir starkare och starkare och mindre och mindre ensam, allt eftersom tiden går och sidorna bläddras förbi ...

Psykologiskt djuplodande romaner, som samtidigt är övernaturligt spännande. Kan det bli bättre? "

Belinda Graham, TK
Tidningen Kulturvinden


"Mareld är den sista delen i rysartrilogin Havsfolket som utspelar sig i skärgårdsmiljö med ingredienser som nordisk folktro, sagor, sägner och gammalt sjömansskrock.

Böckerna handlar om Tuva som länge känt sig utanför och varit mobbad. I den första boken får hon veta att hon är en havsdotter och att det förr funnits en pakt som går ut på att ett människobarn i varje generation lämnas över till havsfolket, och vice versa, för att båda folken skulle få beskydd av varandra. Tuva är nu det sista havsbarnet som lever hos människorna, men inget människobarn finns hos havsfolket. Pakten är bruten, de unga människorna värnar inte om de gamla traditionerna och dessutom förorenar människorna haven. Sjörået försöker driva människorna bort från skärgården. Hon vill ha en nyinlandsis. Hennes kraft är stor och Tuva är den enda som kan rädda världen och människorna, men det sker till ett mycket högt pris.

Den avslutande delen bjuder på rysligt spännande sträckläsning. Ett övernaturligt tema blandat med skräck och allvar, men också vardag, kärlek, skola och relationer. En välskriven bok av författarna Camilla och Viveca Sten med ett språk som bara flyter på. Perfekt läsning för barn i slukaråldern som vill gå vidare medmer läsning efter t.ex. PAX-serien."

Lektör Carola Forslund
Bibliotekstjänst

i de lugnaste vatten 500
i den innersta kretsen 500
i grunden utan skuld 500
i natt aer du doed 500
i stundens hetta 500
i farans riktning 500
i maktens skugga 500
i sanningens namn 500
i fel sallskap
i hemlighet begravd
offermakaren
dalskuggan