Återträffen

atertraffenFem kvinnor åker till fjällen för en återförening. Det är tjugo år sedan de pluggade ihop och Lisen - som äger ett överdådigt hus i Åre - bjuder in. Trots den inledande champagnen maler oron inför en helg med personer som de egentligen inte känner längre. Helgen börjar glatt med en god middag och prat om gamla minnen, men allt eftersom börjar sprickorna visa sig. Livsbesvikelser och avund kommer i dagen, och medan snöovädret tilltar på fjället övergår den sjudande spänningen i öppen konflikt. De kan inte förlåta vare sig varandra eller sig själva för gamla försyndelser. Och när nya hemligheter når upp till ytan brister fördämningarna. Fem åker dit men bara fyra återvänder hem. I "Återträffen" skriver Camilla Sten och Viveca Sten för första gången tillsammans för vuxna

Recensioner Återträffen

"En bladvändare i Åre-miljö

Tillbakahållna känslor och krockar mellan det förflutna och nuet. I ”Återträffen” möts fem vänner för första gången på 20 år. Deras gemensamma helg i ett snöstormigt Åre blir oförglömlig – men inte alls på det sätt som de hoppats.

Viveca och Camilla Sten är mor och dotter som tillsammans tidigare gett ut böcker för barn. ”Återträffen” är författarduons första bok för vuxna – en kortroman som utspelar sig i Åre.

Det är Lisen, en av bokens fem huvudpersoner, som bjuder in de andra för att tillbringa en helg i hennes lyxiga fritidshus. Då har det gått 20 år sedan hela gänget sist var samlat. Lisen är hon som alltid haft gott om pengar och som varit så vacker att de runt omkring knappt märkts.

De andra fyra är ordningsamma Ulrika som gillar rutiner, strama Maria som nyligen startat finansföretag, spontana Sara som blev gravid direkt efter examen och hemlighetsfulla Karin som knappt berättar något om sig själv längre.

En gång i tiden var de bästa vänner som visste allt om varandra – nu har deras liv tagit helt olika vägar och de är nästan som främlingar i varandras sällskap.

Det är genom Ulrikas och Marias ögon som historien berättas. Vad Lisen, Sara och Karin tänker eller vet om de andra kan Ulrika och Maria – och läsaren – bara gissa sig till. Den begränsade insynen i de andra karaktärernas inre bidrar till att spänningen hela tiden är hög. Vems uppfattning om de andra stämmer egentligen?

”Återträffen” mynnar ut i en kriminalhistoria – men vägen dit En bladvändare i Åre-miljö handlar mer om psykologi. Trovärdiga känslobeskrivningar blandas med förklarande tillbakablickar och rapp dialog. Trots att boken bara är drygt 200 sidor lyckas författarna få karaktärerna att kännas levande.

Metaforer som att någons röst fått en underton lik ”en synål dold i bomull”, att pläden på golvet liknar ”ett hopkrupet djur” och att någon ser ut som ”en hämndens ängel i det flammande röda skenet från solnedgången” förstärker känslan av att någonting obehagligt är på väg att hända.

Ett återkommande tema i ”Återträffen” är att hålla inne med sina känslor. Maria anstränger för att inte visa de andra hur imponerad hon blir av Lisens hus. På samma sätt är hon mån om att skydda bilden av sig själv som felfri: när hon kommer sent till flygplatsen säger hon att taxin dröjde – och inte att hon försovit sig.

Ett annat genomgående tema är åldrande. Att åldras framställs som något enbart negativt – och som mest handlar om yta. Kroppar granskas – vem har gått upp i vikt? Vem har fått grått hår? Vem har mest lyster i hyn? En byst beskrivs som ”opassande stor”.

Universitetsåren ses längtansfullt tillbaka på som en tid ”när alla var vackra och oförstörda”. Smink, frisyrer och kläder beskrivs boken igenom i detalj. Ibland undrar man om författarna har fått betalt för att nämna vissa schampo-, klädes- och möbelmärken vid namn.

”Återträffen” är en skickligt skriven bladvändare som bjuder på en del överraskningar längs vägen. Men är det en kriminalroman? Nej, snarare ett spänningsladdat relationsdrama om vad som händer när det förflutna och nuet krockar med varandra. "

Sofie Gisslén
Östersunds-Posten

i de lugnaste vatten 500
i den innersta kretsen 500
i grunden utan skuld 500
i natt aer du doed 500
i stundens hetta 500
i farans riktning 500
i maktens skugga 500
i sanningens namn 500
i fel sallskap
i hemlighet begravd
offermakaren
dalskuggan