Skip to main content

Sandhamnsserien

Böckerna i serien utspelar sig på Sandhamn och i centrum står huvudpersonerna Thomas Andreasson, kriminalinspektör och hans barndomsvän åklagare Nora Linde. Thomas är tillsammans med Pernilla, som han en gång skildes från efter att de förlorat sin lilla dotter Emily i plötslig spädbarnsdöd. Men de hittade tillbaka till varandra och har fått en ny liten dotter, Elin. Nora var tidigare gift med läkaren Henrik men är nu tillsammans med piloten Jonas Sköld. Hon har två söner med Henrik och en dotter med Jonas.

Skärgården är ett genomgående tema i Sandhamnsserien och jag har försökt förmedla kärleken till skärgården samtidigt som jag berättar en spännande historia. Jag har också vävt in delar från min egen värld, från försöken att få livspusslet att gå ihop till det juridiska och ekonomiska regelverk som jag under många år arbetade med.

I botten ligger en undran över vilka drivkrafter som kan få en person att faktiskt begå ett mord. Att faktiskt beröva en annan människa livet. Därför tar varje bok sin utgångspunkt i olika drivkrafter som kan få en människa att göra det mest fruktansvärda, att begå ett mord. Varje bok i Sandhamnsserien bygger på en drivkraft till mord. För varje bok bestämmer jag också i förväg ett nyckelord som ska spegla stämningen i boken.

TitelDrivkraft till mordNyckelord för stämningen
I hemlighet begravd

Egoism

Skuld och skam
Till boken
I fel sällskap

Kontrollbehov

Otrygghet
Till boken
I sanningens namn

Desperation

Utsatthet
Till boken
I maktens skugga

Girighet

Bekräftelse
Till boken
I farans riktning

Övertygelse

Maktlöshet
Till boken
I stundens hetta

Raseri

Svek
Till boken
I natt är du död

Hämnd

Spänning
Till boken
I grunden utan skuld

Agg, gammalt groll

Gripande
Till boken
I den innersta kretsen

Makt och ambition

Elegant
Till boken
I de lugnaste vatten

Självbevarelsedrift

Idyllisk
Till boken