Om Viveca

viveca sten 350

Viveca bor utanför Stockholm med man, två utflugna och ett hemmavarande barn. Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. 1917 köpte hennes farfars far Oscar och farfars mor Lagerta familjens släkthus av sonen till en mästerlots. Viveca har under många år arbetat som chefsjurist på olika företag, senast på PostNord (svensk-danska posten), och har tidigare givit ut flera juridiska fackböcker.

Född: 1959

Familj: Man och tre barn.

Bor: Förort norr om Stockholm

Bakgrund: Född och uppvuxen i Stockholm. Har tagit en jur kand vid Stockholms Universitet och är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat bl a som chefsjurist på Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com och senast på PostNord (svensk-danska posten).

Jobbar idag som: Författare, juridisk rådgivare, styrelseledamot och föreläsare.

Tidigare utgivna fackböcker: Förhandla i affärer, Outsourcing av IT-tjänster, Internationella avtal - i teori och praktik.

Intressen: Resor, skidåkning och matlagning

Beskriv dig själv med tre ord: Drivande, envis och omtänksam

Dold talang: Jag kan rimma på vad som helst!

Favoriträtt: All slags pasta!

Favorit-land?
Thailand och USA. Thailand därför att föreningen av kultur, skönhet och vänlighet är oemotståndlig. Dessutom är maten en ren njutning. USA därför att det är vitamininjektion att åka dit, särskilt till New York, där luften vibrerar av energi.

Favoritstad?
London. Jag kan åka dit hur ofta som helst. Afternoon Tea på Browns eller Fortnum & Mason (missa inte deras matavdelning), shopping på de stora varuhusen, ett oändligt utbud av riktigt bra indiska och kinesiska restauranger. För att inte tala om alla musicals, teaterpjäser och utställningar. Senast såg jag en utställning om den kinesiska terracotta-armén på British Museum. Vilken upplevelse.

Favoritstrand?
Fläskberget på Sandhamn i Stockholms skärgård. Den ligger på norra delen av ön och där kan man njuta av både morgondopp och solnedgång. Ingenting slår svensk sommar.

Favoritkrog?
Restaurang Chez Vrony i Zermatt dit man helst ska åka skidor. Fantastisk mat och vidunderlig utsikt. Deras pasta med tryffel kan man döda för.

Hur ser en vanligt arbetsdag ut för dig?
Kollar mailen på morgonen. Skriver om det är en "skrivdag", det kan bli upp till tio timmar ibland med avbrott bara för att äta eller ta en fika. Om det är en "mötesdag" så träffar jag kanske förlaget, pr-gänget eller min agent. Ibland blir det flera intervjuer. Jag försöker lägga ihop så många möten som möjligt på samma dag för att vara effektiv.

Var skriver du någonstans?
Precis överallt. Jag har ett litet arbetsrum hemma där jag sitter tillbakalutad i en bekväm fåtölj med en gammal skinnpall från min mormors hem som jag vilar fötterna på. Men jag är en mästare på att skriva där jag befinner mig, på ett flygplan, ett tåg eller båten till Sandhamn.

Favoritförfattare:
Allätare, gillar biografier och historiska böcker. Och deckare förstås. Avdelningen curiosa - jag läste min första deckare först vid 36 års ålder. Elizabeth George.

Vad är njutning för dig?
Att vara med min man och mina barn, helst på en resa någonstans långt bort. Gärna med god mat och dryck därtill.

i de lugnaste vatten 500
i den innersta kretsen 500
i grunden utan skuld 500
i natt aer du doed 500
i stundens hetta 500
i farans riktning 500
i maktens skugga 500
i sanningens namn 500
i fel sallskap
i hemlighet begravd
offermakaren
dalskuggan