Skip to main content

Mareld

Mareld är tredje delen i Camilla och Viveca Stens kritikerhyllade rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och bäddar för sträckläsning.

Tuva tränar på sina magiska förmågor och brottas med saknaden efter bästa vännen Rasmus som flyttat in tillbaka till stan, men vardagen skakas om när en Waxholmsbåt oförklarligt fryser fast i isen under en av sina turer och alla ombord försvinner. Det talas det om det som en fruktansvärd olycka. Tuva är inte lika säker. Kan det vara magiska krafter inblandade?

Samtidigt sprider Marelden sitt sken över skärgården, ett ont omen enligt de gamla på öarna. Farliga tider väntar.

När Tuva får veta att Waxholmsolyckan är Sjöråets verk, hennes blodsoffer för att skaffa sig mer makt, inser hon att hämnden Sjörået ruvat på kommer att bli större än någon kunnat ana. Innan vintersolståndet - när magin är som starkast - måste Tuva hitta ett sätt att stoppa henne från att sätta sina planer i verket.

Men offret Tuva måste göra den här gången är nästan mer än hon kan uthärda ...

 • "Den avslutande delen bjuder på rysligt spännande sträckläsning. Ett övernaturligt tema blandat med skräck och allvar, men också vardag, kärlek, skola och relationer. En välskriven bok av författarna Camilla och Viveca Sten med ett språk som bara flyter på. Perfekt läsning för barn i slukaråldern som vill gå vidare medmer läsning efter t.ex. PAX-serien."

  Lektör Carola Forslund, Bibliotekstjänst
 • "/.../ Efter att ha sträckläst boken måste man helt enkelt komma upp till ytan, ta paus, andas --- och sedan dyka i igen. Och sträckläsa. Djupgraven, Sjörök, Mareld. För att få hänga med Tuva än en gång, och se hur hon växer och blir starkare och starkare och mindre och mindre ensam, allt eftersom tiden går och sidorna bläddras förbi ...

  Psykologiskt djuplodande romaner, som samtidigt är övernaturligt spännande. Kan det bli bättre? "

  Belinda Graham, TK Tidningen Kulturvinden
 • "Sällan har svensk folklore använts så smart, så effektivt, så förföriskt.
  Det här är ett äventyr som man bara dras in i, man vill vara med Tuva i hennes värld, bara sjunka in i den här boken och aldrig komma upp till ytan igen!"
  Belinda Graham, Tidningen Kulturen