Skip to main content

Sjörök

Pakten är bruten - nu slår havet tillbaka!

Sjörök är andra delen i Camilla och Viveca Stens kritikerhyllade rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och bäddar för sträckläsning.

Det är mars och en tung, oförsonlig dimma vilar över havet. Enligt de äldre på öarna är tjockan, som dimman kallas i skärgården, ett förebud om att hemska saker snart ska hända. Men vad är orsaken? Är det ett naturfenomen eller en konsekvens av miljöförstöringen? Eller handlar det om något långt farligare?

Tuva verkar vara den enda som inser att tjockan hänger samman med att en varelse från det förgångna. En varelse som har väckts från sin dvala och nu är rasande på människorna och förbereder sin hämnd.

Den enda som kan försöka stoppa den annalkande katastrofen är Tuva. Men hur ska hon orka, när hennes mamma inte vill kännas vid hennes sanna natur, när pappa mest dricker öl och tycker synd om sig själv och Rasmus - hennes allra bästa vän - plötsligt sviker henne?

Camilla och Viveca Sten lyckades här konstruera en fantasyhistoria som är trovärdig inte bara mytologiskt utan också psykologiskt, där även den realistiska skärgårdsmiljön får stort utrymme.
Dimman tätnar oroväckande snabbt, men som läsare tappar man som tur är bara andan för att det är så spännande.

Lotta Olsson DN
Det är helt klart en väldigt spännande bok som gör att man nästan måste sova med lampan tänd efter att man läst. En riktig rysare. Perfekt att sluka på läslovet!
Johannas Deckarhörna