Skip to main content

Djupgraven

Djupgraven är första delen i Camilla och Viveca Stens rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock och bäddar för sträckläsning. I huvudpersonen Tuva får vi också en träffande skildring av hur det är att växa upp och känna sig annorlunda i ett litet samhälle.

Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och och grund utan och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden ...

Tillsammans har mor och dotter Sten skapat en olidligt spännande första del i en rysartrilogi. Viveca Sten är en av våra största deckarförfattare, dottern Camilla har nyligen släppt sin hyllade debutroman för vuxna.

 • Djupgraven är en av årets mest spännande ungdomsböcker, en ödslig skärgård har sällan känts så full av liv. skriver Dagens Nyheter som hyllar Djupgraven, den första delen i en trilogi skärgårdsrysare som Viveca skriver tillsammans med sin dotter Camilla Sten.
  DN
 • "Härligt ryslig läsning!"
  Barn & Ungdomsboksbloggen
 • "Djupgraven - Briljant ny serie av Viveca Sten & Camilla Sten...Fortsätter den här serien på ett lika övertygande sätt kommer den att överträffa tidigare svenska diskbänksfantasy-succéer som Cirkeln-trilogin och PAX-serien! Personerna som presenteras i Djupgraven har potential att utvecklas och spänningen är minst lika intensiv!"
  Tidningen Kulturen
 • "Boken är spännande och välskriven och Tuva är en tuff och modig tjej som man vill läsa mer om."
  Arbetarbladet
 • "Redan efter de första sidorna i boken har berättelsen mig i sitt grepp. Jag som inte ens brukar gilla fantasy och övernaturligheter, men den här berättelsen älskar jag från början till slut."
  Just nu just här
 • "Djupgraven är en tät och nervkittlande bok, kanske nästan på gräsen till lite otäck om man inte är så gammal när man läser den. Men att bli en smula skrämd är också hela charmen med läsupplevelsen, och här lyckas Viveca och Camilla mycket bra. Miljöerna och den hotfulla stämning som byggs upp är mycket väl skildrade. Dimman är så tjock att man nästan kan ta på den, och boken passar utmärkt att läsa en mörk höstkväll."
  Johannas deckarhörna
 • "Du som gillar PAX-serien borde absolut läsa den här boken. Det var lite samma känsla med ett utsatt barn som huvudkaraktär som stöter på olika väsen att kriga mot. En riktigt klurig bok för smarta läsare som vill lära sig mer och klura på fall samtidigt som det också finns en känslig sida av boken. "
  Agnes bokblogg
 • "Betyg 5 av 5"
  Ylva kort och gott